Intervju z nje. eksc. dr. Anna Elisabeth Prinz, veleposlanico Zvezne republike Nemčije

»Idealna kombinacija vsega, kar mi je všeč.«
12.04.2023

Njena ekscelenca dr. Anna Elisabeth Prinz je veleposlanica Zvezne republike Nemčije v Sloveniji že od julija 2013. Preden je prevzela mesto na Nemškem zunanjem ministrstvu, je dr. Prinz delala v Sri Lanki, Romuniji, Jakarti in na Japonskem. Pred njenim prihodom v Slovenijo je bila Komisarka za mednarodno sodelovanje in izmenjavo v znanosti na Ministrstvu za zunanje zadeve v Berlinu. Predana svojemu delu in združevanju ljudi, dr. Prinz uživa v načinu življenja v Ljubljani. Pri selitvi v Ljubljano, si je pomagala s storitvam podjetja Stoja nepremičnine1.

Kdaj ste prvič obiskali Ljubljano?

Tukaj sem bila pred Nemčijo in po tem, ko je Slovenija predsedovala Svetu EU, takrat smo začeli sodelovati. Slovenija mi je bila zelo všeč, ljudje so me toplo sprejeli in to je tudi eden izmed razlogov, zakaj sem si želela priti nazaj.

Kako vam je všeč življenje v Sloveniji in kdaj ste prvič sodelovali s podjetjem Stoja nepremičnine1?

Zelo mi je všeč življenje tukaj, zame je to idealna kombinacija vsega, kar mi je všeč. Ko sem prvič prišla v Ljubljano, sem iskala prijetno nepremičnino v neposredni bližini centra, tako sem prišla v stik s podjetjem Stoja nepremičnine1. Stoja mi je bila v veliko pomoč: pokazali so mi mesto in možnosti za bivanje v njem. Nato sem se zaljubila v eno izmed nepremičnin, ki smo jo kupili pred nekaj meseci. Je idealna za moj namen, in sicer združevati in povezovati politike, umetnike, poslovneže in vse tiste, ki jih zanima promocija razmerij in odnosov. Rezidenca, ki smo jo izbrali mi to omogoča.

S podjetjem Stoja nepremičnine1 imamo dolgo zgodovino sodelovanj, ki so aktualni še danes in do sedaj so nam vedno ponudili prave nepremičnine, kot tudi stanovanja za naše zaposlene. Ravno tako mi je všeč, da je Stoja prisotna na mnogih pomembnih socialnih dogodkih, kot je bila na primer Diplomatska Regata.

Na začetku leta je bila zgodovinska Vila Vidmar, ki se nahaja v Ljubljani, kupljena za rezidenco Nemškega ambasadorja. Kakšno vlogo je imela Stoja pri nakupu te rezidence?

Zelo je bilo pomembno, da država kupi hišo, ki je znotraj cenovnih omejitev in določenih postopkov. Ko sem prvič videla hišo in sem izvedela za njeno zgodovinsko pomembnost, sem vedela, da hiše ne smemo pustiti nenaseljene, ker je bila prazna že več kot eno leto. Potrebno jo je bilo zaščititi in ohraniti in s tem poudariti pomembnost združevanja ljudi. Najprej sem hišo najela, da bi preverila njeno stanje; ali je bila dobro zgrajena in, ali pušča. Tako sem hišo opazovala med zimo, nato pa začela prepričevati naše ministrstvo v nakup te hiše. Glede na to, da raje najemajo, sem imela srečo, da so me delegacije, ki so obiskale Slovenijo, podprle. Poleg tega, pa je bila vila zelo dobro obnovljena; predhodni lastnik je vložil veliko truda in časa v ohranjevanje stavbe. Tako smo zaupali v kvaliteto zgradbe in se odločili za nakup. Stoja je najprej posredovala pri sestavi najemne pogodbe in kasneje tudi pri sestavi kupoprodajne pogodbe. Oba podpisa pogodb sta bila zaključena brez težav.

Ste morda kdaj preizkusili platformo Diplomatic Corporate Services (DCS)? Se vam je zdela uporabna?

Platformo sem preizkusila in glede na to, kar sem videla, se mi zdi zelo uporabna. Se mi pa zdi, da bi bilo uporabno, da bi stran ponujala več informacij glede dogodkov v Ljubljani. Namreč, vsaka ambasada organizira svoje dogodke in včasih je preveč dogodkov eden za drugim v kratkem obdobju in ljudje se ne morajo udeležiti vseh, saj se med seboj prekrivajo. Zato menim, da bi bil pregled vseh dogodkov, da bi Stoja kontaktirala vsako ambasado, zelo uporaben. Ker obstaja mnogo spletnih strani, ki oglašujejo kulturne dogodke, ne potrebujemo še ene strani z istim namenom. Če bi pa imeli, na primer seznam državnih dni ali državnih kulturnih festivalov planiranih s strani ambasad, bi bilo to v veliko pomoč. Ravno tako, bi bila vključitev dogodkov in aktivnosti Gospodarske zbornice Slovenije in klubov v Sloveniji, ki se jih diplomati običajno udeležujejo, v veliko pomoč.

Za konec bi vas prosili, da z nekaj besedami opišete Stojo.

Stoja je ena izmed največjih nepremičninskih agencij v Sloveniji in ima posledično veliko znanj, zelo izkušeno ekipo in realne ponudbe, zaradi tega so seveda ena izmed najbolj uglednih kontaktov, če iščeš nepremičnino v Sloveniji. Menim, da je konkurenca pomembna in vzdržuje visok standard, lahko imajo tudi dobre ponudbe, toda do sedaj smo skoraj vse nepremičninske posle urejali preko Stoje. Do sedaj smo imeli dobre izkušnje s to agencijo.

#1 - Intervju z nje. eksc. dr. Anna Elisabeth Prinz, veleposlanico Zvezne republike Nemčije#2 - Intervju z nje. eksc. dr. Anna Elisabeth Prinz, veleposlanico Zvezne republike Nemčije