Dejstva o najemu hiše ali stanovanja v Sloveniji

Običajna praksa za lastnike stanovanj v Sloveniji je, da najemnik plača varščino, preden se vseli v hišo ali stanovanj. Ta denar, ki se običajno giblje od enega do treh mesečnih najemnin, deluje kot vračljivo predplačilo z namenom, da varuje lastnika pred poškodbami nepremičnine ali neplačilom najemnine. Če je vse v redu na koncu najema, se polog vrne najemniku. Najem se plačuje mesečno in ne vključuje stroškov za plin, ogrevanje, elektriko, telefon, storitve čiščenja in zbiranja smeti.
04.07.2023

Tuji diplomati se ob prihodu v tujo državo povezujejo z lastniki preko nepremičninskih agencij. Od teh so včasih zahteva, da predložijo bančni izpis, včasih se jih prosi tudi za njihovo kreditno oceno. Podrobnega izjava stanja nepremičnine je izdana preden se najemnik vseli v nepremičnino. Tako lahko ob koncu najemnega obdobja lastnik preveri, ali je nastala na nepremičnini kakšna škoda.

Bistveno je, da si preberete izjavo podrobno in, da je natančen odsev stanja v nepremičnini, preden jo podpiše. Če ste iskali za najem opremljeno stanovanje, bo verjetno lastnik pripravil seznam vse opreme in pohištva v stanovanju. Prosimo, da se opremo temeljito pregleda in izjavo podpišete samo, če ste zadovoljni. V kolikor je oprema poškodovana ali izgubljena, se stroški odštejejo od položene varščine.

Veliko nepremičninskih agencij pomaga poslovnežem in diplomatom pri iskanju primernega stanovanja ali pisarne in sklanjanju posla. Za te storitve zaračunavajo provizijo, ki je običajno enaka eni mesečnih najemnini.