Najemate stanovanje ali poslovni prostor v Sloveniji?

Po vstopu Slovenije v Evropsko unijo leta 2004 je prišlo do precejšnje gospodarske rasti v naslednjih letih, hkrati pa je glavno mesto, Ljubljana, postalo pomembno evropsko poslovno središče. Zaznati je tudi porast večjega števila tujih diplomatov, ki iščejo nepremičnino za najem v Sloveniji, medtem ko so na službeni poti.
04.07.2023

Ljubljana kot prestolnica se srečuje tudi z vse večjim povpraševanjem tako s strani kupcev in najemnikov. Globalna finančna kriza 2007-2010 seveda vpliva na ta razvoj, vendar le v omejenem obsegu. Velika večina tujih obiskovalcev, ki poslujejo v Sloveniji živi v Ljubljani, nekateri drugi pomembni centri so Maribor, Celje in Koper. Na splošno velja, da so najemnine za stanovanja in poslovne prostore najvišje v Ljubljani in na obalnem območju.

Za novince v Sloveniji, ki se odločijo za najem poslovni prostor, lahko tuje okolje povzroča nekaj težav na začetku, vendar le dokler najemnik ne pridobi osnovnega razumevanja trga. Pomembno je, da uporabljate zanesljive vire pri iskanju nepremičnin v Sloveniji in da se ste obveščeni o zakonskih obveznostih, preden podpiše pogodbo. Veliko nepremičninskih agencij v Sloveniji pomagat tujim poslovnežem, ki poskušajo najeti poslovni prostor v tem okolju.

Za te storitve zaračunavajo provizijo, ki je običajno v višini ene mesečne najemnine. Preden se odločite za sodelovanje z dotično nepremičninsko agencijo, je priporočljivo, da se pozanimate o njihovem delovanju na trgu.

Ena od agencij, ki pomaga tujcem pri najemu stanovanja v Sloveniji in tudi diplomatom in poslovnežem je Stoja Trade d.o.o. Uradna spletna stran Stoja Trade ima podrobne podatke o najemu stanovanja ali poslovnega prostora v Sloveniji.