Meja med tehnologijo in človekom

Nagovor Zoran Đukić

14. april 2020

Blog/Stoja_portreti_big_res-15_foto_Marko_Delbello_Ocepek

Živimo v svetu, v katerem je tehnologija del vsakdana. Ne le, da imamo tako rekoč od jutra do večera v rokah telefon. Tehnologija je prodrla v prav vse pore našega življenja.

Umetna inteligenca (UI) je že pustila pomemben pečat na urbani krajini, na načinu, kako vidimo in si zamišljamo mesta, življenjski slog in celo arhitekturo. Vidimo mnoge sodobne arhitekturne stvaritve, ki se naslanjajo na tehnologijo in pri katerih tehnologija tvori samo jedro njihove funkcionalnosti. Kam vse to vodi? Kakšno vlogo igrata tehnologija in še posebej umetna inteligenca na tem vrtiljaku, imenovanem življenje?

V sodobnem svetu iz prve roke doživljamo, kako UI osvaja vse več področij našega življenja. Pametni domovi nam omogočajo, da praktično vse upravljamo s preprostimi glasovnimi ukazi. Pametni avtomobili znajo voziti po cestah brez človeških voznikov, zgolj s pomočjo tehnologije. Vidimo celo, kako umetna inteligenca prodira v svet umetnosti! Zato je le vprašanje časa, kdaj bo prevzela širše urbanistične prostore. Ali bo v prihodnosti UI načrtovala naše domove, mestne pokrajine in celo optimizirala urbano infrastrukturo? Ni tako noro verjeti, da nam bo UI pomagala razumeti naše potrebe in jih spremeniti v prave nepremičninske načrte. Vse je že na razpolago – v naši zgodovini iskanja z Googlom, v naših povezavah na Facebooku, všečkih na Instagramu ter v drugih družabnih interakcijah. Potreben je le ustrezen algoritem, ki bo naš digitalni odtis pretvoril v popoln dom.

 

 

Nekaterim se bo morda zdel popoln, seveda pa obstaja tudi druga plat zgodbe. Imenuje se osebna nota. Kje v tem svetu, v katerem je tehnologija prevzela vodilno vlogo, lahko najdemo osebnost, individualnost in, najpomembneje, svobodno izbiro? Resnični izziv sodobnega življenja je najti točko, na kateri postavimo mejo umetni inteligenci in računalniško podprtim odločitvam ter začnemo izražati lastni jaz. Začnimo vnašati podrobnosti v svoja življenja in sprejemati odločitve, ki presegajo našo močno povezano digitalno osebnost. Da svet naredimo oseben in intimen, prilagojen našim potrebam. Tako na nek način podrobnosti postanejo razlike, točka, na kateri se odmaknemo od uniformiranosti, ki jo prinaša tehnologija. Čeprav UI ustvarja predlogo popolnega osebnega sveta, prilagojenega naših potrebam in željam, še vedno ostaja (in tudi vedno bo) dovolj prostora za osebno izbiro. To je vgrajeno v našo vizijo življenjskega prostora – navdih, ki ga vnašamo v svoj dom, in podrobnosti, ne glede na to, kako izbrane ali funkcionalne so, naredijo naš dom samo naš. Da, naklonjen sem pametnim tehnologijam, ki nam lajšajo življenje in nam pomagajo ustvarjati boljše rešitve, vendar vseeno s tolikšnim pridržkom, da se ne pustim povsem potegniti v to spiralo digitalne tehnologije.

 

 

Ta tok misli o radikalnih posledicah tehnologije na naša življenja se mi je porodil, ko sem se sprehajal po ulicah Ljubljane. Tako polni lepote in arhitekturnih znamenitosti. Razne male podrobnosti, ki so vgrajene v arhitekturne mojstrovine Plečnika in drugih priznanih arhitektov, dajejo mestu toliko njegovega šarma in značaja. Vsaka stavba pripoveduje svojo zgodbo, ima lastno osebnost, ki se zelo razlikuje od sveta, ki je naslikan na naših malih svetlečih zaslonih. Nobenega sledu o digitalnem odtisu, iz katerega bi lahko dobili podatke, nobene UI, ki bi optimizirala koristi in konstrukcijo, ampak zgolj čista in preprosta ustvarjalnost ter mojstrstvo. Tako drugačna od življenja, ki ga poznamo danes, pa vendar čista in popolna genialnost. Zato sem vam želel predstaviti delček svojega navdiha. V svetu, ki mu vladajo sodobna tehnologija, oblikovanje in digitalno voden življenjski slog, je nujno storiti korak nazaj in začrtati mejo. Mejo med računalnikom in človekom, mejo, ki nam pomaga živeti povezano in optimizirano, a vseeno ohranja naše lastno in celovito človeško bistvo.

V tem katalogu boste našli nekatere znamenitosti, iz katerih sem črpal navdih. Dodali smo nekaj zanimivih dejstev, ki poudarjajo podrobnosti posameznih mojstrovin in kažejo, kako se skladajo s celostno podobo. Iskreno upam, da boste tudi vi našli svoj navdih in ga uporabili v svojem novem domu. In da, tudi na naslednjih straneh boste našli veliko navdiha za svoje nove življenjske prostore. Verjamem, da boste našli dom, kot si ga želite.

Naša spletna stran uporablja piškotke za namen izboljšave strani in zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje.

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Osebni podatki vseh naših obiskovalcev oz. uporabnikov naše spletne strani, so področje, ki mu posvečamo ogromno pozornosti. V skladu z zakonodajo in normami poskrbimo, da vse standard dosegamo, in s tem zagotovimo varno brskanje po spletni strani.

Upravitelj spletne trgovine Stoja Trade, Stoja Trade d.o.o., je v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1-UPB1) zavezan k varovanju osebnih podatkov svojih uporabnikov.

Za potrebe poslovanja Stoja Trade zbira naslednje uporabnikove podatke:

Za točnost podatkov, ki jih vnesete uporabniki na naši spletni strani, ne odgovarjamo.

Zaradi zagotavljanja varnosti se zbirajo tudi uporabnikovi IP naslovi, iz katerih uporabniki dostopajo do našega spletnega mesta. Vsakemu uporabniku je ob začetku obiska dodeljen tako imenovani sejni piškot za identifikacijo in spremljanje nakupovalne košarice. Na vaš računalnik lahko Stoja Trade med drugimi shrani tudi druge piškotke, kot so: identifikacijska številka uporabnika v šifrirani obliki ki se uporabi za prepoznavo uporabnika ob naslednjem obisku, piškotki sistema Google Analytics, piškotki Facebook-a, ki se uporabljajo za boljšo uporabniško izkušnjo na družbenih medijih itd..

Omenjeni podatki, se na strežniku Stoja Trade shranjujejo trajno, z izjemo piškotkov. Za čas trajanja obiska spletne strani, se shranjujejo sejni piškotki, medtem ko se trajni piškotki shranijo na računalnik uporabnika.

Upravitelj Stoja Trade lahko v anonimizirani obliki te piškotke/podatke uporabi za boljšo uporabniško izkušnjo, različne promocijske akcije,…

 

Namen zbiranja osebnih podatkov:

Stoja Trade zbira osebne podatke z naslednjimi nameni:

Stoja Trade bo za potrebe dostave, dostavni službi zaupal le uporabnikov naslov za dostavo.

 

Posredovanje osebnih podatkov tretjim osebam

Nekatere podatke, ki jih Stoja Trade zbira in obdeluje lahko skladno z namenom obdelave posreduje tretjim osebam:

O piškotkih

Kaj so piškotki in zakaj so potrebni?

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani. Uporabljajo se predvsem za povečanje zadovoljstva uporabnikov, boljše uporabniške izkušnje ter prilagoditve izkušnje vsakemu posamezniku.

 

Seznam piškotkov, ki jih uporabljamo

Ime piškotka

Namen

Čas piškotka

AdWords - A, AdsUserLocale, I, SAG, aptenv, mid

Analiza prodaje, spremljanje obiskov na strani, in ponovno prikazovanje oglasov.

90 dni

Facebook - locale, datr, reg_fb_ref, reg_fb_gate

Za ponovno targetiranje naših uporabnikov, povečanje interakcijo s sledilci na naših družbenih medijih in izboljšati uporabniško izkušnjo na naših družbenih profilih.

Ne poteče

Google Analytics - utma

Merjenje statistike ogleda strani.

2 leti

Google Analytics- utmb

Merjenje časovne statistike obiska uporabnika na stran.

30 min

Google Analytics - utmc

Omogoča statistiko glede na čas odhoda uporabnika iz strani.

Ob zaprtju spletnega brskalnika

Google Analytics - utmz

Omogoča statistiko obiska in prodaje preko različnih kanalov.

6 mesecev

Google Analytics - utmv

Omogoča segmentacijo uporabnikov na strani.

2 leti

Google Analytics - ga

Statistika ogledov strani in analiza prodaje preko različnih kanalov prodaje.

6 mesecev

Google Analytics - cid

Statistika ogledov strani in analiza prodaje preko različnih kanalov prodaje

6 mesecev

https_enabled

Piškotek nam pove ali je bil uporabnik preusmerjen na zaščiteni protokol (https).

Na sejo

s_pers_c6

Omogoča delovanje strani in oddajo naročila.

Na sejo

s_pers_c5

Omogoča delovanje strani in oddajo naročila.

Na sejo

ngEnabled

Piškotek omogoča delovanje za napredne brskalnike.

10 let

recently_viewed

Omogoča ogled/prikaz zadnjih ogledanih artiklov.

10 let

 

 

Pravice uporabika:

 

Uporabnik ima v zvezi z obdelovanjem osebnih podatkov naslednje pravice:

 

 

Uporabnik, na katerega se nanašajo osebni podatki lahko kadarkoli z zahtevkom na info@stoja-trade.si uveljavlja zgornje pravice. Stoja Trade bo zahtevi ugodil v roku 8 delovnih dni od prejema zahtevka.

 

Osebe, mlajše od 16 let:

 

Osebe mlajše od 16 let, lahko svoje podatke preko spletne strani posredujejo le z dovoljenjem staršev, rejnikov ali skrbnikov.